HomeKunstenaarsAlgemeenActueelNieuw binnenRoutekaartContact
      Kunstenaars

BlankertCollarDalessiDrukkerHelmantelHeldens HimenoL'HerminezKooi van derJansenJong deKiewietMastenbroekMorgan MullerPanderPenningRikkenRölingSebensSparnaayShenStudio JobT' HartTartakovskaTongeren, vanVeldhuizen, vanWeerdWieggersWillink

Matthijs Röling, geb.1943


<< Meer over "Röling"


<< Vorige overzicht Volgende >>

Wandschildering in opdracht

Monumentale wandschilderkunst behoort tot Rölings expertise en is een opmerkelijk aspect binnen zijn omvangrijke oeuvre. Samen met collega kunstenaar Wout Muller en de meer recente met Anouk Martijn, heeft hij op verschillende locaties een aantal indrukwekkende wandschilderingen gemaakt.

Deze kunstvorm is zowel traditioneel als eigentijds waarin net als in de oude traditie van het op de wand schilderen vakkundigheid en ambachtelijkheid voorop staat. In dit monumentale genre laat Röling het beste van het beste zien. De verf blijft als materie altijd goed zichtbaar. Virtuoos geschilderde partijen worden afgewisseld met open gelaten delen of ingevuld met interessante motieven als figuren, architectuur, boombladeren, druiventrossen en originele geometrische vormen.

stijl en thematiek

Matthijs Röling zijn fauneske blik en zijn persoonlijk opmerkelijke schilderhandschrift is lichtvoetig te noemen. Sleutelwoorden zijn o.a.: compositie, vorm, kleur, lijn, ruimte, licht, figuren, patronen en sprezzatura. Daarnaast is er de artistieke vrijheid om te creëren, de humor en de magie van de vegetatie in een vooral sferische verbeelding.

Leidraad in zijn werk is persoonlijke intuïtie en verbeeldingskracht. Door zijn subjectieve keuze voor mooie beeldelementen, gevoed door de werkelijkheid en de renaissance schilderkunst, wordt een uniek werk gecreëerd.

ruimte beleving

Hierdoor stelt hij de toeschouwer in staat tot een andere belevenis van een reële ruimte waarin de wandschildering kan worden aangebracht. Al wegdromend in die geschilderde wereld vol ernst en fantasie kan de kijker een gevoel van intimiteit krijgen en fantaseren. Daarnaast lijkt de reële ruimte door het gebruik van een bijzonder perspectief en het trompe l’oeil effect optisch vele malen groter.

Deutsch English