Tentoonstellingen

Tijdelijke tentoonstellingen op Hof van Saksen

Collectie Harms Rolde toont de wereld van het (Hedendaags) Realisme. Iedere kunstenaar interpreteert de realiteit op een andere manier. Dat resulteert in een breed scala kunstwerken,van fijnschilderkunst tot expressief. Om u een zo breed mogelijk palet te bieden, organiseert Collectie Harms Rolde eens per kwartaal een tijdelijke tentoonstelling op Hof van Saksen, met frisse, verrassende kunstwerken. Via onze website kunt u op de hoogte blijven van de huidige en verwachte tentoonstellingen, zodat u niets hoeft te missen.

 

Nu

 
Wegens succes verlengd!
Ton Dubbeldam "Bespiegelingen in het licht"
 
In het Grand Café en in het souterrain van de Havezate hangt een ruime collectie schilderijen van Ton Dubbeldam.
 

Een terras in een Frans dorpje, badend in een warm licht. De grijsblauwe Noordzee bij Schiermonnikoog. De Noorderhaven in Groningen, gesluierd door een dikke laag mist. Ton Dubbeldam (1957) schildert herkenbare, karakteristieke plaatsen. Maar daar laat hij het niet bij. Door bepaalde elementen uit te vergroten, transformeert hij deze bekende taferelen tot iets onherkenbaars. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien. Harde schaduwen op een terras maken de toeschouwer bewust van een abstract lijnenspel. Witte tuinmeubelen worden geordend in wervelende patronen van vierkanten en spiralen. Met zijn werken opent Dubbeldam een venster naar een werkelijkheid zonder grenzen waar realisme en abstractie in elkaar over lopen.

 

Geweest

 
Stille Levens
Anneke Elhorst bij Collectie Harms Rolde
 
Vanaf 16 oktober
 
Op het eerste gezicht zijn de schilderijen van Anneke Elhorst (1950) een wereld vol verstilling. Bescheiden kommetjes staan stilletjes op hun tafels, beschenen door een helder strijklicht. Maar bij nadere inspectie blijkt dat de serene stillevens ook complex zijn: subtiele horizontale en verticale lijnen lopen op precies de juiste plaatsen over het schilderij en gunnen de kijker uiterst gebalanceerd beeld van de realiteit. Stille wateren hebben diepe gronden: dat bewijst Anneke Elhorst met haar serene stillevens.
 

 

Dubbelexpositie Anneke Elhorst

Van 17 november tot en met 9 december maakt het werk van Anneke Elhorst ook deel uit van de expositie georganiseerd door Galerie Bianca Landgraaf. Deze expositie is een mooie aanvulling op het werk bij Collectie Harms Rolde. Wij tonen de klassieke stillevens van Anneke Elhorst. Galerie Bianca Landgraaf zoomt in én uit: zij exposeren close-ups van één voorwerp én de bijzondere landschappen van Anneke Elhorst. De tentoonstelling van Bianca Landgraaf is te bezoeken in de sfeervolle concertzaal van het Papageno Huis in Laren. Deze instelling helpt jongeren met autisme om een plek te vinden in de maatschappij. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Liefde voor Loof
Joke Frima bij Collectie Harms Rolde

29 juni - 15 oktober 2018

Onaangeraakte, wilde natuur: daar is kunstenaar Joke Frima (1952) naar op zoek. Ze schildert niet alleen kleurige bloemen, maar ook kronkelende stengels en sierlijke bladeren. Maar waar vind je die ongerepte groene schoonheid?
In de details, is het antwoord van Frima. Het lijkt wel alsof ze tussen de planten heeft gelegen terwijl ze schilderde. Zo toont ze ons de schoonheid van een distel, de charme van een kleine komkommerbloem en de majestueuze allure van waterlelies. De schilderijen van Frima zijn een ode aan de ongerepte natuur en tonen een ware liefde voor loof.

 

Suggestieve schoonheid
Gerard van de Weerd bij Collectie Harms Rolde

Zachtpaarse tinten van een heldere septemberdag dansen over het doek onder een grijsblauwe wolkenlucht. De verf zit er dik op, het reliëf van het verfoppervlak is bijna net zo belangrijk als de voorstelling. Er zijn weinig details te zien: hier en daar een eenzame boom, weergegeven met een brede grijsgroene penseelstreek, of de suggestie van een wolkenpartij.
Gerard van de Weerd (1952) zegt veel met weinig, flirt met de werkelijkheid. Hij is de ongeëvenaarde meester van de suggestieve schoonheid.

 

 

Diepblauw en hoogrood
Brunet Riegstra bij Collectie Harms Rolde
 
Van jongs af aan was Brunet Riegstra (1953) bezig met bouwen en boetseren, altijd geïnteresseerd in ruimtelijke vormen. Toch koos ze tijdens haar opleiding aan Academie Minerva voor schilderijen. Riegstra werkt expressief: met contrasterende kleurvlakken creëert ze een geometrisch veld van akkers of een onstuimige bos bloemen. Maar de fascinatie voor ruimtelijkheid schemert toch door in haar schilderijen. De platte Nederlandse velden transformeert Riegstra tot een landschap vol dalen en glooiingen. Neem bijvoorbeeld haar verbeelding van het Balloërveld: de heuvels met paarse heide kronkelen langs de zandweggetjes en kantelen naar de heldere wolkenlucht in de achtergrond. Op het platte vlak bouwt Riegstra een ruimtelijke wereld die ver boven de realiteit uittorent.
 
 
 
 
 
Grenzeloos
Ton Dubbeldam bij Collectie Harms Rolde 
 
28 mei - 28 september 2017
 

Een terras in een Frans dorpje, badend in een warm licht. De grijsblauwe Noordzee bij Schiermonnikoog. De Noorderhaven in Groningen, gesluierd door een dikke laag mist. Ton Dubbeldam (1957) schildert herkenbare, karakteristieke plaatsen. Maar daar laat hij het niet bij. Door bepaalde elementen uit te vergoten, transformeert deze bekende taferelen tot iets onherkenbaars. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien.  Harde schaduwen op een terras maken de toeschouwer bewust van een abstract lijnenspel. Witte tuinmeubelen worden geordend in een patroon dat er opeens sierlijk en spannend uitziet. Met zijn werken opent Dubbeldam een venster naar een werkelijkheid zonder grenzen waar realisme en abstractie in elkaar over lopen.

 

 

Feest, de macrofiguratie van Elvira Dik

17 januari - 17 mei 2017

De uitvergrote beelden van Elvira Dik vormen een aangenaam gezicht. Slagroomtaarten in pastelkleuren, snoep dat zo de zakken uit rolt en kleurig speelgoed, zorgvuldig geordend. Heel fijn geschilderd, met soms een paar penseelstreekjes zichtbaar op het doek. En toch is het achterliggende verhaal niet altijd aangenaam. Een goed voorbeeld is Festen, een enorme slagroomtaart. Dit stilleven is vernoemd naar een Deense dramafilm over een familiebijeenkomst die vreselijk uit de hand loopt. En dan de zak met Engelse drop, Unbearable lightness. Tussen het drop liggen een paar hartvormige snoepjes met daarop de koele woorden ‘sms me’ en ‘prima’. De vrolijke schilderijen van Elvira Dik zijn dus niet alleen een feest voor het oog, maar geven ook stof tot nadenken.

     

 

Dirk Beintema: Fries expressionisme

15 oktober 2016 - 15 januari 2017

'De enige beperking die de schilderkunst heeft, is de beperking die de schilder zichzelf oplegt.' Dat is het motto van Dirk Beintema. Als jongen van dertien begon hij met schilderen en dat is hij zijn hele leven blijven doen. Zijn favoriete onderwerp is het landschap: van korenvelden en kerktorens tot vlasoppers en vergezichten. Tegenwoordig maakt hij zijn schilderijen vaak ter plekke, en plein air. Maar dat betekent niet dat het landschap letterlijk op het doek verschijnt. In de wereld van Beintema is alles mogelijk: bontgekleurde wolken zweven sereeen boven velden gevuld met knalgeel en lila. Met zijn sprekende kleuren vult Beintema zijn landschappen met een ongekende charme en expressie.

 

  

 

Kunst-updates

Vers van het doek of nieuw in onze galerie: met onze kunst-updates blijft u op de hoogte van onze collectie, aanbiedingen en activiteiten.
U kunt zich hier inschrijven voor deze nieuwsbrief.
* verplichte velden